Kuhinjski otok – Kako ga dizajnirati?

Dizajniranje kuhinje jedan je od najizazovnijih zadataka kada su u pitanju dizajn interijera i planiranje prostora. Kada pak je riječ o kuhinjskom otoku, jedno od najčešćih pitanja je koliko bi potonji trebao biti velik? Za kuhinjski otok nema određenih dimenzija, no mogu nam pomoći sljedeće smjernice.

Najprije si moramo postaviti 5 ključnih pitanja.

1. Koju će funkciju otok obavljati?

Prije nego što počnete razmišljati o pametnim rješenjima i namjeni prostora, zapitajte se čemu će otok služiti. Kod većine otoka jedna je strana namijenjena kuhanju, a druga konzumaciji pripremljene hrane. Za što ćete ga vi upotrebljavati? Za pripremu hrane, za kuhanje, za konzumaciju jela ili za zabavu? Ili ćete ga upotrebljavati za „sve“: druženje, pa čak i pisanje domaćih zadaća?

Ako želite na svom otoku ploču za kuhanje i/ili sudoper, trebat će vam više prostora. Ako će otok biti namijenjen povremenim obrocima, prioritet neka bude prostor za sjedenje.

Možemo ga oblikovati tako da će mamiti poglede. Obogatit ćemo ga tako da u njega ugradimo vitrine ili otvorene police, u/na koje možemo postaviti svoje omiljene predmete. Poglede privlače i viseće konstrukcije iznad otoka na koje možemo objesiti posuđe.

2. Koji su vam kućanski uređaji potrebni na vašem kuhinjskom otoku?

Ako ste se odlučili za ugradnju uređaja, zatim vam je potreban funkcionalan i prostorni plan. Ako je glavni sudoper u otoku, u njemu će vjerojatno biti i perilica suđa za koju ćete se morati odlučiti hoće li biti lijevo ili desno od sudopera. Ako će taj dio biti namijenjen i čišćenju namirnica, uz sudoper će se vjerojatno nalaziti i koševi za recikliranje smeća, odnosno komposter.

U blizini neka bude i hladnjak kako bi namirnice mogle biti pri ruci. Ako će se ploča za kuhanje nalaziti na otoku, uzmite u obzir i ventilaciju, odnosno odvod za kuhinjsku napu.

Najprije napravite popis svega što želite. Možda u vašem slučaju neće biti moguća ugradnja svega, no pokušajte u otok ugraditi barem tri najpoželjnije stvari.

3. Kojih dimenzija treba biti otok?

To najviše ovisi o rasporedu vaše kuhinje. Ako vaša kuhinja ima puno elemenata za pohranu, visećih ili ispod pulta, zatim skladištenje hrane na otoku neće biti prioritet. Ako će otok biti glavna površina za pripremu hrane, tada bi se na njemu prvenstveno trebali nalaziti i sudoper, koš za smeće, ploča za kuhanje itd. Također ne zaboravite na ladicu ili izvlačnu košaru za pomagala, kao što su daska za rezanje, kuhinjski noževi itd.

Uglavnom su širine kuhinjskih otoka negdje između 90 i 120 cm. Dakle, najviše dva kuhinjska elementa koja su leđima okrenuta jedan prema drugome. Najljepše izgledaju širine od 90 cm, no po potrebi ih možemo napraviti i užima ako prostor ne dopušta da budu šire. Duljine mogu biti od 120 cm pa sve do 210 cm, osobito ako u otok namjeravamo ugraditi i sudoper, perilicu posuđa i ploču za kuhanje.

Gore navedena mjerila neka ne budu pravilo. Ako imamo manje prostora, uski otoci mogu biti itekako praktični. Mogu biti široki između 45 i 55 centimetara te u njih možemo ugraditi npr. mikrovalnu pećnicu, nekoliko ladica i ugradbenu košaru. Možemo ga malo podići kako bi postao vrlo praktičan za rezanje ili za brzi ručak u stojećem položaju. I oblici mogu biti različiti. To može biti manji okrugli otok, manji kvadratni otok s debelom mesarskom daskom itd.

4. Koliko visok treba biti kuhinjski otok?

Ako su oko otoka planirani i stolci, potrebno je odrediti visinu sjedišta. U slučaju da će pored biti barski stolci, njihova visina iznosi od 90 do 105 cm. Ako odaberemo višu varijantu, otok možemo izraditi i na dvije razine. Niži dio će biti namijenjen pripremi hrane, a viši sjedenju i uživanju u jelima. Stepenica između razina često je pogodna za ugradnju električnih utičnica. Optimalna visina otoka iznosi 92 cm.

Sjedište neka ima barem 30 cm prevjesa pulta, a za uistinu udobno sjedenje za kuhinjskim pultom neka prevjes bude između 38 i 45 cm.

5. Kako će otok biti smješten u vašu kuhinju?

Kuhinje su sve samo ne statične – priroda najčešće upotrebljavanog prostora u našim domovima zahtijeva da svaki dio kuhinje bude pomno osmišljen i postavljen. Pobrinite se da radna strana otoka bude smisleno povezana sa suprotnim radnim pultom u kuhinji. Hoće li radni trokut sudopera, ploče za kuhanje i hladnjaka biti povezan?

I otvoreni prostor oko otoka potrebno je u neku ruku izračunati. Preporučujemo 90 cm prostora na krajnjim dijelovima otoka, a radna strana neka ima barem 105 cm prostora; više od 150 cm u većini slučajeva nije potrebno. Dio na kojem jedemo ili se samo zabavljamo uglavnom graniči s drugim prostorom, stoga moramo sami odrediti koliko nam je prostora potrebno.

Ako otok postavljate u već postojeću kuhinju koja vam je možda već dosadila ili je monotonih boja, pažljivim odabirom boje i materijala možete podignuti svoj prostor. Otok šarenih boja podignut će i najmonotoniji prostor.

Zaključak

Kuhinjski otok uglavnom je važan element oko kojeg se družimo, pišemo domaće zadaće ili volimo nešto pojesti; stoga se isplati razmisliti kako će potonji u konačnici izgledati. Otok može dizajnirati osoba s dobrim osjećajem za prostor i iskustvom vezanim uz funkcionalnost. Budući da to nema svatko, potražite pomoć dizajnera interijera, arhitekta ili iskusnog stolara.

Povezane objave