U ovom smo članku opisali izradu blagovaonskog stola od šperploče. Trebao nam je stol za 6 osoba, stoga smo ga izradili u formatu 150×90 centimetara. Noge i veznike prilagodili smo dimenzijski kako bismo mogli upotrijebiti točno jedan format šperploče breza, 1525×1525 mm debljine 21 mm.
Želja je bila doći do najpovoljnijeg mogućeg rješenja te smo stol uspjeli izraditi za manje od 100 €.
Najprije smo šperploču izrezali na donje dimenzije:
Budući da smo imali u planu da stolna ploča bude lakirana 3x, najprije smo započeli s njom. Dobro smo je izbrusili po rubovima i površinski. Zatim smo nanijeli prvi sloj prozirnog laka na bazi vode.

Donju stranu stolne ploče lakirali smo samo jednom. S površinom s gornje strane bili smo zadovoljni nakon trećeg lakiranja i prethodnog brušenja pomoću brusnog diska Gr.280.
Zatim smo započeli sa sastavljanjem nogu. Sastavili smo ih pomoću moždanika koje smo izvrtali s električnom ručnom čepericom glodalicom.
Kako bi spojevi bili usko priljubljeni, upotrijebili smo ručne stolarske stege.
Dok se ljepilo sušilo, obradili smo veznike stola. Izrezali smo ih pod kutom, napravili križne spojeve i dobro izbrusili.
U međuvremenu su noge bile spremne za obradu. Dobro smo ih izbrusili, obradili rubove i izrezali na točnu duljinu.
Nakon toga slijedilo je još konačno lakiranje. Noge i veznike zaštitili smo samo jednom. Nanos laka je bio deblji nego na stolnoj ploči te mu je iz tog razloga bilo potrebno više vremena da se osuši. Zatim smo elemente samo lagano izbrusili kako bismo uklonili podignuta drvena vlakna i već su bili spremni za montažu.
Nakon toga smo križno sastavili veznike te ih s vijcima i kutnicima pričvrstili na stolnu ploču. Veznici će se pobrinuti da naša stolna ploča ostane ravna još dugi niz godina.
Posljednji korak bio je pričvrstiti noge na blagovaonski stol, odnosno veznike. Upotrijebili smo vijke M10 s krilnom maticom (nehrđajuće). Stol se može rastaviti, no unatoč tome stoji vrlo čvrsto.

Blagovaonski stol je jedan od najvažnijih elemenata namještaja u našem kućanstvu.
Za stolom razgovaramo o obiteljskim problemima, zabavljamo goste, igramo društvene igre i, naravno, jedemo. Često prilikom kupnje ili prije nego što naručimo izradu stola ne proučimo dovoljno sam oblik, odnosno dimenzije stola. Najčešće ga uzimamo zdravo za gotovo i kažemo „stol je stol“ te na njega gledamo kao na dodatak kuhinji. Međutim, gosti često zapamte ako su se osjećali skučeno, ako nisu imali prostor za noge ili ako je njihovo omiljeno jelo bilo previše udaljeno od njih. Posjednite ih za dobro osmišljen blagovaonski stol i gosti će otići kući zadovoljni, ne znajući da su sjedili za dobrim stolom.
Koja si pitanja moramo postaviti prije kupnje ili dizajniranja stola?
Dajte si oduška kod oblikovanja kada je riječ o stoliću za kavu, no kada je riječ o blagovaonskom stolu, radije se pridržavajte pravila ako želite postići praktičnost i udobnost. Ista pitanja moramo si postaviti kako kod kupnje tako i kod planiranja samostalne izrade:
- Koliko će ljudi najčešće sjediti za stolom?
- Koliko je velik prostor u koji ćemo smjestiti stol?
- Kojih dimenzija treba biti stol?
- Koliko visok treba biti?
Koliko će ljudi najčešće sjediti za stolom?
Hoće li to biti samo obiteljski stol? Dolaze li nam često gosti ili nas samo za blagdane posjećuju roditelji? U sljedećem slučaju predimenzirani stol baš i nema smisla. Često rješenje za povremene posjete su stolovi na razvlačenje. Razmislimo također hoćemo li stol upotrebljavati i za nešto drugo osim za jelo. Ako volimo ispružiti novine preko pola stola ili smo ljubitelj maketa, veći stolovi su pravi izbor za vas.
Koliko je velik prostor u koji ćemo smjestiti stol?
Dimenzija prostora u koji ćemo postaviti stol je vrlo važan faktor. Ako je prostor velik 2,5 x 3 metra, u njega nećemo postavljati stol za 12 osoba. Kako bi osoba prosječne visine mogla normalno ustati od stola, potrebno je oko 90 centimetara prostora od ruba stola od naslona stola, odnosno zida. To se čini puno, no ako oduzmemo sjedište stolice širine oko 40 centimetara, prostora više nema puno. 90 centimetara je zapravo minimum. Za udobno ustajanje i kretanje oko stola potrebno nam je 110 centimetara. Za invalidska kolica pak moramo ostaviti barem 140 centimetara.
Kojih dimenzija treba biti stol?
Apsolutni minimum prostora po širini za jednu osobu iznosi 60 centimetara. Kod ove ćete širine ubrzo osjetiti susjedov lakat u rebrima. Za normalno jedenje i opušteno sjedenje neka prostor iznosi barem 76 centimetara. Ako pak upotrebljavate stolice s naslonima za ruke, 76 centimetara je minimum.
U dubinu neka pojedinačni prostor na stolu bude barem 30 centimetara za posuđe i barem 30 centimetara za posluženu hranu. Time će ukupna širina stola biti između 90 i 120 centimetara. Stolovi širi od 120 centimetara mogu imati prostor u sredini koji se smatra „ničijom zemljom“. Preko takvih si je stolova teško dodavati hranu ili piće. Ako planiramo da će za stolom osoba sjediti i na krajnjim dijelovima, odnosno na kraju stola, moramo na svakom kraju dodati dodatnih 30 centimetara u duljinu.
Ako planiramo kvadratni stol, najmanje dimenzije neka budu 80×80 centimetara. Kod ove se dimenzije prosječno visoke odrasle osobe ne dodiruju s koljenima. Za pravu udobnost za kvadratnim stolom odaberite 120×120 centimetara. To neka bude i gornja granica.
Okrugli stol neka ima barem 76 centimetara opsega po osobi.
Koliko visok treba biti stol?
Danas prosječna visina sjedišta iznosi između 43 i 45 centimetara. Međutim, mi smo ljudi u prosjeku viši nego što smo nekada bili, stoga su i visine stolnih ploča nešto više. Za sjedište visine 43 centimetara preporučujemo stolnu ploču visine 76 centimetara. Ako su vaše stolice niže, u skladu s time prilagodite i visinu stolne ploče. Čudan je osjećaj jesti za preniskim ili previsokim stolom.
Osim gore navedenih pitanja, možemo si postaviti pitanja vezana uz oblik i konstrukciju stola.
Hoće li stol biti ovalnog, okruglog, kvadratnog ili pravokutnog oblika? Hoćemo li ga postaviti na 4 noge za stol, središnji stup ili možda na postolje stola s veznicima? Najviše ljudi možemo posjesti za okrugli, odnosno ovalni stol, a najudobnije ćemo sjediti za stolom s četiri noge.
Zaključak
U gornjim odlomcima naveli smo nekoliko važnih podataka koji su ključni za udobnost prilikom ručanja i ostalih aktivnosti za blagovaonskim stolom. Pridržavajte ih se. Imat ćete dovoljno prostora za stolom za ručanje, za noge (i prekrižene), za serviranu hranu itd. Blagovaonski stol možete izraditi u cijelosti, a možete i kupiti samo ploču i noge za stol te ga sastaviti ili pak se možete uputiti u salon namještaja. U sva tri primjera neka broj korisnika i dimenzije stola budu na prvom mjestu. Bon Appétit.